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김기랑 | 과학기술대학 식품영양학과 (자연과학2관)

  • 직급:
    교수

교수소개

미국 Cornell University 박사 과정에서 지역사회 영양 문제 진단, 문제 개선을 위한 프로그램 및 정책 개발 관련 프로젝트를 수행하였다. 국제적으로 중요한 이슈인 식생활 불평등 문제의 식품 미보장(food insecurity)이 건강에 미치는 영향 및 이에 대한 중재 프로그램의 효과 연구로 박사 학위를 받았고, 이에 대한 결과는 해외 우수 논문에 발표되었다. 귀국 후, 한양대학교 의과대학 예방의학교실에서 연구 교수, 보건복지부 질병관리본부에서 책임 연구원으로 있으면서 다수의 국가 프로젝트에 참여하였다. 주요 연구 내용은 영양불량 및 대사적 불균형에 의해 야기되는 질병 발생의 기전 파악 및 질병 발생 관련 식이섭취요인들을 구명하고, 영양문제에 대한 중재 연구의 효과 연구를 통하여 근거 중심의 체계적인 임상영양 서비스를 마련하고자 한다.

교육철학

범람하는 정보 시대에 예전과 같이 암기로 인한 지식 쌓기로는 문제 해결이 되지 않는다. 따라서 지식을 전달하고 이를 암기하는 학습 방식에서 벗어나 학생들이 정보를 찾고 적용하는 방법을 통해 문제 해결 역량을 가지도록 하는 것이 중요하다. 이론과 지식은 최소한의 설명을 하고 실질적으로 현장에서 적용 가능한 사례에 대한 문제 해결 내용으로 수업을 구성하고자 한다. 문제 해결은 개인 한 명보다는 여러 명의 협력으로 더욱 좋은 결과물을 도출할 수 있다. 그러므로 조별 활동을 통한 역할 분담과 책임 의식, 사회관계를 통한 문제 해결을 도모하고자 한다.

학력

  • [1996] 학사 한양대학교 / 식품영양학과 / 식품영양학
  • [1998] 석사 한양대학교 / 식품영양학과 / 영양역학
  • [2005] 박사 Cornell University / 영양학과 / Human Nutrition

주요연구분야

영양 역학
영양 정책
보건 영양학

컨설팅 가능 분야

식생활과 질병 관계 연구
영양취약계층에 대한 영양 상태 개선 및 증진을 위한 중재 연구
식품 미보장(food insecurity) 측정 및 활용
근거 기반의 영양 정책 프레임 개발 연구

연구업적

  • 일반논문[20231009] Development and Validation of a Perceived Community Food Accessibility Measurement Questionnaire for Korean Older Adults
  • 일반논문[20231001] The level of food literacy and its association with food intake and obesity status among Seoul citizens
  • 일반논문[20230901] Food literacy and its relationship with food intake: a comparison between adults and older adults using 2021 Seoul Food Survey data
  • 일반논문[20230529] Macronutrients intake and physical frailty in Korean older adults: A cohort-based cross-sectional study
  • 일반논문[20230301] The effect of combining nutrient intake and physical activity levels on central obesity, sarcopenia, and sarcopenic obesity: a population-based cross-sectional study in South Korea
  • 일반논문[20230101] Who has experienced better or worse health conditions since the outbreak of COVID-19?: results from a representative cross-sectional survey in Seoul
  • 일반논문[20221101] Regional Difference in the Effect of Food Accessibility and Affordability on Vegetable and Fruit Acquisition and Healthy Eating Behaviors for Older Adults
  • 일반논문[20220601] 먹거리 체계 관점에서 본 먹거리 위기와 유형
  • 일반논문[20220601] 서비스 디자인 도구의 지역사회영양학 분야 활용: 청년 식생활 가이드 개발 사례
  • 일반논문[20220501] Perspectives on the systematic review for the 2020 Dietary Reference Intakes for Koreans for calcium
  • 일반논문[20220401] Development of the Korean Healthy Eating Index for adults, based on the Korea National Health and Nutrition Examination Survey
  • 일반논문[20220201] The development of resources for the application of 2020 Dietary Reference Intakes for Koreans
  • 일반논문[20211201] Development of Guidelines on the Primary Prevention of Frailty in Community-Dwelling Older Adults
  • 일반논문[20211201] 식품보장 기준선 마련을 위한 기본 개념과 세부 영역 설정 및 관련 지표 탐색
  • 일반논문[20210701] Effects of Perceived Food Store Environment on Malnutrition and Frailty among the Food-Insecure Elderly in a Metropolitan City
  • 일반논문[20210401] 푸드 리터러시에 대한 개념 정립과 적용 방안 모색: 주제범위 문헌고찰을 통하여
  • 일반논문[20201201] Factors contributing to the reduction of sodium intake by food manufacture and cooking venues according to the national sodium reduction policies
  • 일반논문[20201001] Is the Perceived Fruit Accessibility Related to Fruit Intakes and Prevalence of Overweight in Disadvantaged Youth: A Cross-Sectional Study
  • 일반논문[20200801] The effects of a personalized nutrition intervention program on food security, health and nutritional status of low-income older adults in Seoul city
  • 일반논문[20200601] 지역아동센터 이용 어린이의 비만관리의 한계점과 모바일폰의 잠재적인 활용 가능성: 어린이와 보호자 대상의 질적 연구
  • 일반논문[20200501] Do Where The Elderly Live Matter? Factors Associated with Diet Quality among Korean Elderly Population Living in Urban Versus Rural Areas
  • 일반논문[20200401] 도시지역 일부 노인에서 지역사회 식품의 접근성 측면에서의 식품환경 인식에 대한 질적 연구
  • 일반논문[20200101] Combined effects of disease management and food insecurity on physical and mental health in Korean adults
  • 일반논문[20191201] 연령별 식사의 질에 미치는 지역의 영향
  • 일반논문[20190901] A survey on geographical targeting
  • 일반논문[20190801] Objective and perceived food environment and household economic resources related to food insecurity in older adults living alone in rural areas
  • 일반논문[20190430] 모바일폰의 초등학생 비만관리를 위한 활용 가능성에 대한 질적연구 : 학부모 측면
  • 일반논문[20181201] Protein Intake Recommendation for Korean Older Adults to Prevent Sarcopenia: Expert Consensus by the Korean Geriatric Society and the Korean Nutrition Society
  • 일반논문[20181031] Perception of fruit intake by children and adolescents from low-income households and changes to their fruit intake due to the healthy fruit basket program
  • 일반논문[20181031] 국가 영양조사에서 가구 방문 조사 체계의 개선 방안
  • 일반논문[20181001] Spatial Disparity in Food Environment and Household Economic Resources Related to Food Insecurity in Rural Korean Households with Older Adults
  • 일반논문[20180630] 아침밥 클럽 참여 고등학생이 경험한 개인적·환경적 변화에 대한 질적 연구
  • 일반논문[20180630] 건강매점을 이용한 청소년 영양관리의 현황과 향후 개선 방안 : 매점 이용자 측면에 대한 질적 연구
  • 일반논문[20180101] Food Acquisition through Private and Public Social Networks and Its Relationship with Household Food Security among Various Socioeconomic Statuses in South Korea
  • 일반논문[20171201] Evaluation of the sodium intake reduction plan for a local government and evidence-based reestablishment of objectives: Case of the Seoul Metropolitan Government
  • 일반논문[20171001] Effects of nutrition education program based on social cognitive theory for low sodium consumption among housewives living in certain regions of Seoul
  • 일반논문[20171001] Development of processed food database using Korea National Health and Nutrition Examination Survey data
  • 일반논문[20170801] Evaluation of applicability of food and nutrition standards for child care setting in the Seoul metropolitan government
  • 일반논문[20170601] Development of tailored nutrition information messages based on the transtheoretical model for smartphone application of an obesity prevention and management program for elementary-school students
  • 일반논문[20170601] 모바일폰을 이용한 초등학생 비만관리 복합지원의 잠재적 이로움 : 프로그램 제공자 측면에 대한 질적 연구
  • 일반논문[20170401] Prevalence of and Factors Associated with Sarcopenia in Korean Cancer Survivors: Based on Data Obtained by the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 2008-2011
  • 일반논문[20160401] Reference Values of Skeletal Muscle Mass for Korean Children and Adolescents Using Data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2011
  • 일반논문[20151201] Relation of serum 25-hydroxyvitamin D status with skeletal muscle mass by sex and age group among Korean adults
  • 일반논문[20151201] Dietary intake of fats and fatty acids in the Korean population: Korea National Health and Nutrition Examination Survey, 2013
  • 일반논문[20151001] 국민건강영양조사에 활용 가능한 식생활 조사항목 개발 및 유용성 검증
  • 일반논문[20151001] 국민건강영양조사 자료를 이용한 한국 성인의 식생활평가지수 개발
  • 일반논문[20151001] Nutritional status of toddlers and preschoolers according to household income level: overweight tendency and micronutrient deficiencies
  • 일반논문[20150701] 서울지역 고등학생 대상 ‘아침밥 클럽’의 식생활 및 학교생활 개선 효과
  • 일반논문[20150101] Dietary patterns and cognitive function in Korean older adults
  • 일반논문[20141201] 건강매점 운영에 따른 청소년의 간식 섭취에 대한 인식 및 간식 구매 행태
  • 일반논문[20141201] 국민건강영양조사 자료를 이용한 지방산 데이터베이스 구축
  • 일반논문[20141101] Objective and Subjective Socioeconomic Position and Current Smoking Among Korean Adolescents
  • 일반논문[20141101] 융합기술 기반 어린이 비만 예방·관리 프로그램 전달체계 설계
  • 일반논문[20141031] 질적 연구를 통한 삶의 맥락적 관점에서의 노인의 도시락 및 밑반찬 배달 서비스에 대한 수용 태도 및 적응에 대한 이해
  • 일반논문[20140901] Relationship between Socioeconomic Position and Suicide Attempts among the Korean Adolescents
  • 일반논문[20140830] Factors contributing to participation in food assistance programs in the elderly population
  • 일반논문[20140830] The relationship of dietary sodium, potassium, fruit, and vegetables intake with blood pressure among Korean adults aged 40 and older
  • 일반논문[20140201] Data Resource Profile: The Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES)
  • 일반논문[20131201] The impact of nutritional policy on socioeconomic disparity in the unhealthy food intake among Korean adolescents
  • 일반논문[20130830] 초등학생을 위한 가공식품 속 식품첨가물 영양교육 요구도 조사 및 맞춤형 영양교육 자료 개발*
  • 일반논문[20130330] Body Fat Percentile Curves for Korean Children and Adolescents: A Data from the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2010
  • 일반논문[20130201] Characteristics of metabolic syndrome based on clustering pattern among Korean adolescents: findings from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey, 2007-2008
  • 일반논문[20130101] The effect of raw vegetable and fruit intake on thyroid cancer risk among women: a case-control study in South Korea
  • 일반논문[20120801] Trends in the inequality of fruit and vegetable consumption between education levels indicated by the Korea National Health and Nutrition Examination Surveys
  • 일반논문[20120601] Educational attainment and differences in fruit and vegetable consumption among middle-aged adults in the Korean National Health and Nutrition Examination Survey IV
  • 일반논문[20120401] The effect of a healthy school tuck shop program on the access of students to healthy foods
  • 일반논문[20120101] Interactions of single nucleotide polymorphisms with dietary calcium intake on the risk of metabolic syndrome
  • 일반논문[20111201] 국민건강영양조사 식품안정성 측정 도구 개발
  • 일반논문[20111201] 국민건강영양조사 식품안정성 측정 도구의 타당도 조사
  • 일반논문[20110601] Factors related to household food insecurity in the Republic of Korea
  • 일반논문[20100901] The association of carbohydrate intake, glycemic load, glycemic index, and selected rice foods with breast cancer risk: a case-control study in South Korea
  • 일반논문[20100701] Trends in nutritional inequality by educational level: Acase of South Korea
  • 일반논문[20091101] Patterns of food insecurity and participation in food assistance programmes over time in the elderly
  • 저서/역서[20190225] 고급영양학
  • 저서/역서[20170625] 영양연구방법론
  • 저서/역서[20150910] 매일 함께하는 영양학
  • 저서/역서[20130325] 영양역학
  • 저서/역서[20091005] 건강 불평등을 어떻게 해결할까? : 근거에 기반을 둔 생애 주기별 건강 불평등의 경로와 정책 및 사업
캠퍼스별 교무팀