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김병기 | 과학기술대학 식품공학과

  • 직급:
    명예교수

교수소개

서울대학교 식품공학과(학사), 한국과학원(KAIST) 생물공학과(석사)를 졸업
하였다. 이후 한국과학기술연구소(KIST) 식품생물공학 연구부에서 연구원으
로 근무하면서 식품가공 및 저장에 관련된 연구과제에 참여하였다. 1981년 미
국 Texas A&M University으로 유학을 떠나 1986년 'The development of a
castor meal detoxification and deallergenation technology' 학위논문으로 식
품공학(Food Science and Technology) 분야 Ph.D. 학위를 취득하였다. 박사
학위 연구는 UNIDO(United Nations Industrial Development Organization)의
연구비 지원을 받아 가압사출기(extruder)를 반응조(reactor)로 활용하여
castor meal에 존재하는 독성 및 알레르기 유발물질을 제거하는 내용이었고
당시 브라질과 태국 등에 위치한 10여개의 공장에서 이 기술을 직접 생산에 이용하는
성과를 기록하였다. 박사학위 취득 후에는 Texas A&M University부설 Food Protein
R&D Center에 4년간 근무하면서 주로 식품의 가압사출 기술 관련 연구에 종사하였
으며 동물성 및 식물성 단백질을 이용한 고영양 스넥제품 개발 경험을 쌓았
다. 1991년 단국대학교에 부임하였고 현재 교수로 재임중이다. 식품가
압사출기술, 식물성 단백질식품의 품질 및 제조공정 개선, 초미세 여과
(UF/RO)를 이용한 식품성분의 분리, 초고압 식품처리기술, 미곡저장 기술,
유기농식품 인증 및 가공식품 개발, 곡류스넥식품 개발에 관련된 연구를 수행하였거나
현재 수행 중에 있다.

학력

  • [1974] 학사 서울대학교 / 식품공학
  • [1976] 석사 한국과학기술대학 / 생물공학
  • [1986] 박사 Texas A&M University / 식품공학 / 식품가공

주요연구분야

고영양 스넥식품
식물성 단백질식품 가공
유기식품가공
초고압처리
초미세여과

컨설팅 가능 분야

가공식품 개발 및 품질개량, 식품제조공정 개선, 식품저장

연구업적

  • 일반논문[20150201] Comparison of soy protein concentrates produced using membrane ultrafiltration and acid precipitation
  • 일반논문[20140831] 당 알코올을 첨가한 저열량 Single Origin Bean-to-Bar 다크 초콜릿의 품질특성
  • 일반논문[20140530] 동결건조한 고려엉겅퀴 분말을 첨가한 생면의 제조조건 최적화
  • 일반논문[20140530] Quality Evaluation of Short-grain Brown Rice During Storage as Affected by the Combined Action of Initial Moisture Content, Storage Temperature, and Packaging of the Kernels
  • 일반논문[20110228] 세몰리나 첨가가 쌀국수의 품질특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20100530] 고구마가루 첨가가 백설기의 품질특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20080229] Role of Sugars in the Quality Characteristics of Sugar-Snap Cookies
  • 일반논문[20071001] Effects of High-Hydrostatic Pressure on Ginsenoside Concentrations in Korean Red Ginseng
  • 일반논문[20070601] Extruder를 이용하여 팽화시킨 비유탕 유과의 품질특성 및 저장성
  • 일반논문[20060831] Effedts of Omija (Schizandra chinensis Ballion) Extract on the Physico-Chemical Properties of Nabakkimchi during Fermentation
  • 일반논문[20060630] Inactivation of castor bean allergen CB-1A by heating and chemical treatment
  • 일반논문[20041231] Extrusion of minced catfish with corn and defatted soy flours for snack foods
  • 일반논문[20040430] Characteristics of Snack-like Products from Twin-screw Extrusion of Corn Flour or Wheat Flour Blended with Tuna Flesh
  • 일반논문[20010630] Cloning and Expression of a Yeast Cell Wall Hydrolase Gene (ycl) from Alkalophillic Bacillus acidophilus subsp. YB380
  • 일반논문[20010630] Effect of Oil Milling Steps on Residual Toxin and Antigen Activities of Castor Bean Meal(유지추출 공정이 아주까리박의 독성 및 항원성분에 미치는 영향)
  • 저서/역서[20000905] 가공식품의 이해
  • 저서/역서[20000315] 식품가공학
  • 지식재산권[20040810] 초고압을 이용한 신규한 인삼가공 방법
  • 학술발표[20131122] The Development and Quality Evaluation of The Soymilk Chocolate
  • 학술발표[20130516] 미강 표면처리에 따른 현미의 품질특성
  • 학술발표[20130516] 설탕대체재를 첨가한 Single Origin Bean-to-Bar 초콜릿의 품질특성
  • 학술발표[20090914] Quality Improvement of the Rice Noodles with Added Semolina
  • 학술발표[20090608] Functional property change in rice starch granules by ultra fine pulverization method
  • 학술발표[20090607] Improvement in quality of the oriental wet noodles by added semolina
  • 학술발표[20090607] Effects of sweet potato flour on quqlity characteristics of the traditional steamed rice cake (backsulki) in Korea
  • 학술발표[20080922] Physical and morphological characterization of the cornstarch particles produced by ultra-fine pulverizations with a ball mill
  • 학술발표[20080922] Comparison of the corn starch particles as obtained from dry- and wet pulverization methods
  • 학술발표[20071008] Physical characterization of the modified rice starch resulting from the ultra-fine pulverization
  • 학술발표[20071007] Ingredient optimization of a sponge cake with added turmeric root powder
  • 학술발표[20071007] Ingredient optimization of Sulgidduk, a Korean rice cake, with added barley sproutling using graphical and mathematical analytical tools
  • 학술발표[20071007] The development a good manufacturing practice scheme for the sanitary mass production of the commercial rice cake
  • 학술발표[20060918] Characteristics of steamed foam-cake containing different flour combinations of high dietary fiber rice 'Goami 2' and wheat flour
  • 학술발표[20060627] Optimization for manufacturing soybean curd by adding mulberry leaf powder and extract
  • 학술발표[20060626] Preparation of steamed foam-cake through a sponge and dough procedure under optimized conditions as provided by response surface methodology
  • 학술발표[20060626] Controlled fermentation of Korean kimchi according to garlic varieties
  • 학술발표[20060614] Characteristics of castorbean allergen as affected by heating and chemical treatment
  • 학술발표[20040624] Evaluation of short-grain brown rice quality during storage as affected by the combined action of initial moisture content, storage temperature, and packaging materials
  • 학술발표[20040624] Effect of high-hydraulic pressure on Gluconoside composition of Korean red ginseng
  • 학술발표[20040624] 유통 및 저장조건별 채소류의 미생물 변화
  • 학술발표[20040624] 유통 및 저장조건별 채소류의 잔류농약 변화
  • 학술발표[20030715] Production of soy protein concentrate by ultrafiltration and comparison of its functionality with conventional acid-precipitated protein products
  • 학술발표[20030715] Evaluation of short-grain rice quqlity based on some physicochemical criteria under selected storage conditions
  • 학술발표[20030715] Assessment of rice quality during storage based on the colorimetric, textural and sensory analyses of the cooked rice
  • 학술발표[20030628] 수분함량, 포장방법 및 저장온도를 달리한 벼의 저장특성
  • 학술발표[20020616] Double-screw extrusion of tuna, corn flour or wheat flour blends under optimum operational conditions
  • 학술발표[20010526] Changes in the Toxic and Allergenic Fractions of Castor Bean During Oil Milling Steps
캠퍼스별 교무팀